8. AUTOFIKCIJA + LIPOGRAMI

U narednom zadatku pravimo malu pauzu od fikcije i bavimo se modom pisanja koji je sve popularniji u srpskoj i ostatku svetske književnosti: autofikcijom.

Zahvaljujući autorima poput Velikiću, Sikimiću, Eleni Ferante i K. U. Knausgoru, ali i sve većoj popularnosti društvenih mreža i različitih oblika blogova koji se kao savremeni oblik nefikcionalne proze razvijaju već više od dvadeset godina, autofikcija postaje sve rasprostranjeniji i se raznovrsniji žanr. U novom zadatku, napisaćete tekst koji će kao građu koristiti nešto lično & stvarno iz vašeg životnog iskustva: događaj, osećanje, misao, sećanje, ideju. Ovom prilikom nije dozvoljeno izmaštavanje događaja — potrudite se da budete što verniji onome što se zaista odvilo! Rad koji ćete napisati međutim neće biti trivijalan dnevnički ili memoarski zapis, nego će zadatak podrazumevati da stilski, formalno ili konceptualno literarizujete stvarnosnu građu iz svoje autobiografije. Priče koje pišete mogu biti klasične kratke priče ili hibridni eseji; mogu biti pisane u prvom ili trećem licu; mogu biti pisane tradicionalno realističnim stilom ili neobičnijim pristupima poput lirske proze, toka svesti, ili drugih pristupa koji mešaju stvarno/mimetičko sa halucinogenim, snovitim i iracionalnim. Zadatak je dakle, još jednom: literarizacija jedne stvarnosne građe.

Drugi deo zadatka podrazumevaće da svoje radove pišete uz „pomoć“ — zapravo, uz hendikepiranje! — jednog od dva različita lipograma. Lipogram je manirizam koji podrazumeva pisanje bez korišćenja jednog slova, pa će tako jedan deo vas morati da piše priče bez upotrebe slova E, a druga polovine bez slova O. Ovakva prepreka služiće vam da aktivnije promišljate svoje pisanje i da tragate za alternativnim rešenjima o kojima inače ne biste razmišljali.

Svoj lipogram ne birate, nego vam je dodeljen. U spisku autora na naslovnoj strani sajta možete saznati koji je vaš jezički hendikep.

POSEBNA NAPOMENA:
— Navedite svoj hendikep u podnaslovu priče.

***

Rok za slanje radova je petak 6. mart. Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa zadatkom, možete ih postaviti putem mejla ili na konsultacijama.

Srećno pisanje!

Published by