9. SMRT – komentari predavača

Dragi naši,

Nadamo se da ste uživali u pisanju ovog zadatka uprkos nenadanim okolnostima. Zahvaljujemo vam na trudu i kvalitetu pristiglih radova i komentara! Kao što već i sami znate, Kurs kreativnog pisanja proze će se nastaviti svojim tempom, što znači da ćete i dalje dobijati novi zadatak na svake dve nedelje, a vaši radovi će i dalje biti objavljivani na Zingu. Jedina izmena u odnosu na dosadašnju dinamiku časova biće, naravno, nesrećna okolnost što se sami časovi neće održavati. Međutim, to će vam samo dati priliku da se još više raspisujete u komentarima, što zdušno podržavamo i ohrabrujemo. Da parafraziramo citat koji je nekoliko vas navelo i u svojim pričama: časova nema — ima komentara!

Novina u odnosu na ranije biće i ostavljanje komentara od strane vaših predavača na kraju svakog zadatka. Svesni smo da ovakvi pisani komentari ne mogu da zamene maštovitost i asocijativnost živog razgovora na času, ali smatramo da je tako nešto najbolja opcija za komunikaciju sa vama u ovom trenutku.

Da se u ovom trenutku nalazimo u učionici, čas bi otvorili pitanjem: šta za vas predstavlja Smrt, najveća terra incognita ljudskog iskustva? Kako zamišljate sam trenutak smrti? Vaše odgovore nažalost ne možemo da čujemo, ali i dalje možete razmisliti o ovoj temi. Naši zadaci nisu zamišljeni kao samo stilsko-formalne vežbe, nego i kao konceptualne teme koje bi trebalo da vas nateraju da i razmišljate kao autori; dakle, da se bavite i idejnom stranom književnosti, a ne smo tehničkom. Takođe bismo vas pitali, kao što ste možda mogli da pretpostavite: zašto ste izabrali baš tu-i-tu istorijsku ličnost kao građu za vašu priču? Da li vas je privukao njihov život, njihova dela, način njihove smrti, njihova – kako bi rekao D. Kiš – po/etika? Razmislite o ova dva pitanja. Da li biste možda sada odabrali neki drugi način pristupa zadatku?

Što se samih vaših priča tiče, u velikoj meri smo veoma zadovoljni pristiglim radovima, naročito, još jednom, imajući u vidu okolnosti pod kojim ste ih pisali. Priče su bile i stilski i tematski raznolike, i posebno nam je drago što je dobar deo vas delilo istu građu sa nekim drugim autorom, te ste imali priliku da na živom primeru vidite koliko jedna ista, pritom prilično specifična, tema može imati različitih izvedbi u rukama različitih stvaraoca. Naročito bismo pohvalali ovih nekoliko zanimljivih pojava i pristupa:

a) Pišući o književnicima i književnicama, ili uopšte umetnicima (M. Antić, V. Vulf, Majakovski, Dis, S. Plat, Kobejn…), inkorporirali ste u priče i intertekstualne, citatne, ili pastišne elemente, što je postupak koji zahteva i dobro poznavanje građe, ali i maštovitost u kombinovanju;

b) Nekoliko autora je o ovoj, naoko sumornoj temi, pisalo na komičan, skoro farsičan način, što je izvrsna i hrabra ideja (Hitler, Bruno, Ciceron);

c) Izdvajamo i priče koje su temi prišle u metafizičkom, skoro pesničkom smislu, bilo po pitanju forme (priče koje su više nalikovale lirskoj prozi), bilo po pitanju same teme („metaforična“ smrt / uspenje svesti).

Na kraju, posebno izdvajamo nekolicinu priča sa potpuno fikcionalizovanim elementima koji su stvarnim događajima dali novo svetlo (Hitler, Kami).

Završićemo ovaj komentar i sa nekoliko zamerki. Kao prvo, određeni broj radova se više bavio sažimanjem ili poetizovanjem biografije neke poznate ličnosti, nego literarizacijom njihove smrti. Smrt je, drugim rečima, umesto okosnice priče, bila samo povod da se – moramo priznati, ponekad i vrlo banalno! – govori o životu i dostignućima neke osobe. Druga zamerka, koja važi za SVE: verujemo da su radovi mogli biti mnogo maštovitiji, pa čak i kontraverzniji, i stilski i odabirom teme. Ovo ne kažemo samo zbog metafizičke intrigantnosti teme, nego i zbog toga što znamo da kao generacija imate odličan njuh za „alternativne“ pristupe i poetike.

Kao i uvek, ovo su samo komentari koji se tiču uopštenih trendova koje smo uočili u ovom zadatku, a ne pojedinačni komentari kvaliteta vaših radova.

Još jednom, nadamo se da ste zadovoljni pre svega VAŠIM radovima, kao i da ste uživali u pisanju. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno ih možete uputiti, dok traje karantin, FB-om (prof. dr Sava Damjanov) ili mejlom (as. Miloš Jocić). Novi zadatak će uskoro biti postavljen, i nadamo se da će vam se svideti.

Srdačan pozdrav
prof. dr Sava Damjanov
as. Miloš Jocić

Published by