Kečiga: BEZ UTAPANJA, NEMA UTOPIJE (Stvarnosna proza + Satira)

Idealna zemlja, zajednica sa savršenim društvenim odnosom gde vladaju blagostanje i sreća. Nevernici eto vam ga na, tako kaže vikipedija, pa vi recite da nije istina. Tajkuni, fašisti, domaći izdajnici, strani plaćenici, svi vi kojima je krivo što je Srbija najbolja u Evropi, izvadite glave iz sopstvenih guzica, obrišite govnjive oči i pogledajte sjaj kojim sija naša zemlja. Pre osam godina kada je došao On, Srbija je okrenula novi list, počeo je najprosperitetniji i najsvetliji period Srpske istorie.

Izgradio se prvi auto put, prvi spomenik, prva bolnica, prvi svemirski brod. Srbija se otvorila za strane investicije, od Beograda na vodi, do kineskih fabrika, Srbija je prodisala. Svašta se otvorilo, a nešto i po nekoliko puta, a nevernicima i to smeta, valjda ne vole otvaranja. Kažu kako tržni centar da se otvori usred korone? Šta kako, dok korona hara svetom, nama raste bdp, aman ljudi mora negde da se troši silna lova. Nekim nevernicima je krivo, pa se nadaju kako će nevidljivi neprijatelj da pobedi, ali ja vam tvrdim, neće! Neće Korona pobediti dok je naših heroja, naših doktora, dok je Njega. Svi vi nevernici što u struku sumnjate, što lekare napadate, treba da vas je sramota! Svi vi nevernici doktori, što klevetite po našem zdravstvenom sistemu, najgori ste, sve vas treba smeniti, pa idite u tu nemačku kada vam ovde već ne valja.

Nikada nije bilo bolje! Evo recite mi vi, da nije slučajno bilo bolje za vreme onih bivših, za vreme žute, mafijaške, tajkunske hobotnice, zar je bilo bolje? Žutom je mesto isključivo u šolji, zato sam starom partijskom knjižicom obrisao dupe. Magarčio sam se i ja, pokušao da plivam uzvodno, protiv boljitka, protiv progresa, protiv Njega. Pokušao i utopio se. Držao sam glavu iznad vode, ali me je dupe vuklo ka dnu, a kada sam konačno utopio i obraz, ono je palo u fotelju.

Idite nevernici, idite i široko vam polje. Svi vi koji bi radije kupili avionsku kartu za sunce tuđeg neba, nego člansku za utopiju. Niste nam ni potrebni, utopićemo se mi sami.

Published by