Krezavi Trozubac: REKLAMA 1 / REKLAMA 2

Reklama 1

Beograd, 1961.

Crno-bijela tehnika. Kamera uvodi gledaoca u sobu. Za stolom sjedi pogrbljen, zamišljen čovjek, nalakćen. Na stolu, malo pored pisaće mašine, stoji uredno složen rukopis. Objektiv se sa čovjeka fokusira na širom otvoren prozor. Zavjese njiše vjetar. Mikrofon hvata dječiju graju sa ulice i iz sobe ispod, sem toga se ne čuje ništa. Po zidovima manje, uokvirene fotografije, u središtu je jedna velika, sa Brozovim likom. Malo pored stoji i postakleno odlikovanje koje neodoljivo podsjeća na odlikovanja iz partizanskih filmova. Na fotelji ispod nabacane novine i časopisi. Jasno se može pročitati NIN. Gledamo čovjeka sa leđa i kako se kamera približava on otvara rukopis. Čitamo naslov – Deobe. Čovjek kreće nervozno da lista prve stranice kao da je u nedoumici. Kamera se udaljava od čovjeka razbarušene kose i ponovo se fokusira na prozor. Još uvijek se čuje dječiji smijeh i razgovor. Kadar se gubi u rupicama zavjese.

Novi Sad, 2021.

Soba neodoljivo podsjeća na onu prethodnu. Sada je to kolor slika. Vidimo mladića koji stoji kraj otvorenog prozora, puši. Zavjese njiše vjetar. Ne čuje se ništa, mrtva tišina. Momak zatim prilazi stolu i budi laptop kraj kojeg je šolja sa dobrano ispranim grbom Partizana. Na zidu upadljivo velika slika radnika na gredi, ona sa Rokfelerovog centra. Ručaju. Momak sjeda na stolicu. Krupan kadar prikazuje laptop sada već maksimalno osvjetljenog ekrana. Maksimizira tab brovsera koji ga ničim izazvan vodi u novi prozor. Blurovano ime portala otkriva sliku čovjeka sa opasno velikim naočarima za vid, pored i tekst. Kamera hvata i zid, i preko Njujorka u nastajanju boldovanim slovima se otkrivaju rečenice: „LAŽ JE SRPSKI DRŽAVNI INTERES. LAŽ JE U SAMOM BIĆU SRBINA“, i odmah ispod potpisan Otac srpske nacije, Dobrica Ćosić. Momak u nedoumici i sa uzdahom ustaje i prilazi prozoru, ali se skoro odmah vraća laptopu. Tri vertikalno posložene tačke u desnom uglu internet pretraživača ga vode u podešavanja i odjeljka sa ekstenzijama. Kamera napušta momka i otkriva dio sobe koji do tada nismo vidjeli, i policu sa knjigama. Fajront u Sarajevu, Zakopani džin, Obojena ptica, Deobe, kamera čita naslove. Momak zadovoljno ustaje sa stolice, prilazi prozoru. Crni ekran prikazuje:

                               AdBlock version: 4.30.1. Your right to be calm, god damn it!   

___________________________________________________________

Reklama 2

Kraljevstvo Nortambrija, 600.

(radnja se odvija na goloj, ledenoj, stenovitoj visoravni…dve vojske stoje jedna naspram druge…razmak između njih je veličine fudbalskog terena )

Kamera prelazi preko lica ljudi u stroju. Reč je o skromno odevenim vitezovima. Njihova lica su izmorena. U očima, pored straha, vidi se i čuđenje na prizor koji posmatraju. Kamera se udaljava i polako zahvata celu vojsku koja stoji na jednom kraju visoravni. U kadru se nalaze barjaci, konjanici, pešadija. U pozadini provalija ispod koje je šuma. Kamera se udaljava i lagano podiže kako bi iz jednog kadra prešla i preko druge grupe vojnika koji se nalaze na suprotnoj strani visoravni i koji joj bivaju okrenuti leđima. Vidimo celu visoravan. Ispred kamere proleće vrabac i prizemljuje kameru sa sobom. Kamera prati vrapca koji se spušta do glavnog protagoniste reklame koji leži u blatu među gomilom vojnika čija lica još uvek nismo videli. Kadar periferno obuhvata samo noge vojnika dok se u centru nalazi bradat, krupan čovek. Pored ruke polegnuta prazna flaša na kojoj piše: dudara – ludara. Zum na flaši nam prikazuje da je reč o alkoholnom piću koje sadrži 89% alkohola u sebi. Vrabac pijucka kap iz flaše nakon čega se prevrće kao mrtav. Muškarca na zemlji neko šutira nogom. Potom ga dvojica podižu na noge. Još uvek ne vidimo ničija lica osim glavnog junaka. Bunca. Štuca. Podriguje.

“Ne mogu, ne mogu, buć buć buć. Heee. Dajte mi 1389! DAJTEE IPČ…Grok! IZDAJAAAA!” Nagli šamar ga prekida. Ruka koja ga je ošamarila sada mu pruža naočare. “Stavi ih pa da krenemo.” Stavlja naočare. Podrigne. Okreće se ka neprijatelju pomalo se teturajući. Kadar se udaljava od njegovog lica i polako jedan po jedan u njega upadaju i ostali vojnici sa ove strane bojišta. Izgledaju kao Vikinzi. Svi nose naočare. Junak diže ruku i viče: Juriiiiiiiišššššššš! Masa se zaleće ka kameri u sredini bojišta koja je statična i kada junak uđe telom u nju nastaje mrak. Sledi natpis:

ALK – BAN : Gledaj jedno!

 Prve naočare protiv mamurluka!

After movie: Kadar u kojem se vrabac diže iz mrtvih. Teturajući se, frvljajući viče: “Jesmo li pobedili?!”

Mrak sa natpisom: – 10% popusta za online kupovinu!

Published by