Ленка Настасић: ЖЕНСКЕ МУКЕ

Непоменка се свила у клупче у свој беди свог положаја. Сваки дан исти – гори него јуче. Чека свој ред на справу за мучење која ће исправити њене бокове, а изгребати кожу. Огромни зубци се приближавају њеној виткој фигури. Стресла се и стисла та јадна два зуба која има у вилици. Јауци гомиле стижу и до ње, једнако напаћене. Осећај грабљења ње и њених сестрара, као да су пресушено сено на ливади, боли је највише. Која је уопште поента чешљања?

Из мисли је прену дрчна Каменица: „Аман жено кости нам поломи, шта смо ти згрешиле? Још ћеш нас и пржити да останемо на месту!“

„Бар да не користи ове пластичне катастрофе, сва се љускам! А бићу крива кад се перут буде осипала за њом“ просикта Гадуља.

„Не, не, хоће госпођа да се испегла, локне нису модерне“, убаци се Алетина.

„Сиктер будало, направиће од нас шишке“ добаци једна од Змајковићких.

Све се утиша кад дотична демонстративно протресе главом. Није им свеједно, њено су власништво. Срећом, није бесна. Огуглала је на злурадо крештање. Она тада застане пред огледалом, чежњиво гледајући у свој одраз. Намршти се изнова, врло незадовољна.

„Као да сам у музеју, све саме статуе око мене. Па и уметност престаје бити уметност кад је гледаш сваки дан, а не онда ове љигаве досаде што ми гамижу по мозгу. И како сад да се наместим? Вечито идем као несвет. Још се и дуре. Ма везаћу реп, нек се слепе као резанци. Батали ово. Идем код фризера следећи пут.“

Published by

3 thoughts on “Ленка Настасић: ЖЕНСКЕ МУКЕ

  1. Najneobičnije stvorenje, Meduza, pati od najobičnijeg, tipično ženskog problema 😀
    Sjajno uočen prostor za priču, jednostavna i genijalna ideja koje se niko od nas nije dosetio (i da li bi ikad): sasvim logično da Meduza ima problema sa kosom.
    Efekta, dobro osmišljena, na prvo čitanje totalni horor, na drugo čitanje smehotres 🙂
    Bombona od priče!

  2. Занимљиво је приказана Медуза, на један комичан начин. Оно што ми је посдбно занимљиво код ауторке, јесу дијалози којима је добро овладала. Стварајући једну живу слику вишегласја, змија које негодују.

  3. Феноменална идеја! По мом мишљењу погођена тема, перспектива чудовишне Медузе која има проблема са фризуром и њених змија које се срде због четке и пегле за косу је урнебесно занимљива, искористила бих Симеонине речи, бомбона од приче.

Comments are closed.