Сања Митровић: ЧУВАР СПАВАЊА / ПАДАМО, ДАКЛЕ САЊАМ

Чувар спавања

Сова држи миксер док песак једе моја стопала желим да одем до утичнице звук миксера је све гласнији и гласнији и огромно бонсаи дрво испред мене ме обрадује бонсаи је заправо дрво које се гаји са намером да остане мало и не дозвољавају му да порасте

„И онда је сова имала миксер! Држала је миксер канџама некако!“.

„Миксер, баш миксер?“

„Да!“

„Па ја сам правила палачинке док си спавала. Користила сам миксер“.

Читала сам да је могуће да се тако нешто догоди и то би требало да се догађа са звуцима који би иначе могли да те пробуде, укључујеш их у сан да би им дао смисао и наставио неометано да спаваш. И моја слободна душа, одмарајући се од чула, снивала је сову која држи миксер. Сетим се Волтера и питања како то да је душа, ако је у тренутку спавања потпуно слободна и своја, луда? Сан о сови која држи миксер и бонсаи дрвету које није спречено да расте.. У немогућству да га се потпуно сетим, покушавам да оборим његов значај.

_______________________________________________

Падамо, дакле сањам

Возила сам аутомобил и све о чему сам размишљала јесте то како ја не умем да возим. Појавила су се могућа скретања, а ја нисам смела ништа да учиним сем да наставим да идем право, али појавила се једна необична, бела врба у даљини и пожелела сам да одем до ње, морала сам да скренем лево што сам и учинила. Онда сам аутом прошла кроз зид нечије куће и нашла се у дневној соби која је била соба моје прабабе, али кућа није била њена кућа и ње није било што ме је збунило. То ме није спречило да се некако избавим одатле и почнем да тражим врбу, а на задњем седишту појавили су се Агни и Ања. Када сам схватила да возим и њих, не само себе, успаничила сам се и желела да станем и само смо одједном биле у ваздуху и ауто је падао, ја сам се окренула да погледам њих две и угледала их мирне, помислила да сањам и нашле смо се на аутопуту, а у даљини се поново видела врба.

Published by