Simeona Jakišić: JESEN U MOJOJ ULICI

san u mojoj glavi jesen ne prestaje da kvari:

sada postojim drugačije, polovično, unutar i van sebe.

misli se otrgle, lutaju ulicom, traže se pod drvetom, pod korakom, pod zemljom. ne staju, nestaju. idu ka dole, teške, proniču u sve. temelj svima, hodaju, gaze, po čemu, ne znaju, po svemu, zašto, odlaze. vreme je nestabilno.

ponekad udahnem list. glatko prođe, ode ka gore, nastani se u glavi, ostane. okrećem ga, danima, prevrćem, slušam, boluje neizlečivo, šta mu mogu, truli, tužno. izdahnem. ponekad udahnem ponovo.

jesen u mom snu ne prestaje da kvari glavu:

ali naizgled, donekle i odista, funkcionišem.

kad je dobar dan, magla, svuda, iz mene, iz očiju magla, magla ni iz čega, deobom ćelija magla se razmnožava, ne vidi se zgrada, gleda magla. sveprožimajuće. jesen u mojoj ulici. kad je loš dan, onda ništa, ne obično, neobično, pravo, veliko, ništa. i tad, i sad, jesen u mojoj ulici.

u mom san-kvaru ne prestaje jesen da glavu:

raznosi vetar vetar vetar vetar vetar jer za takav vetar nije dovoljno jednom reći vetar. to je vetar koji iščupava drveće iz korenja, temelje od kuća, ribe iz mora, gromove sa neba, misli iz zemlje, lišće iz glave, ljubav iz majke, srca iz ljudi, dušu iz čoveka. iščupava. rasparčava. razara. i odvodi. odvodi. odvodi. tamo gde se sve spaljuje i rađa. zaista se plašim jesenjeg vetra.

u mom neprestajanju jesen san glava kvar:

između dva dalekovoda vise naglavačke obešeni gavrani. iz zemlje izrastaju ponavljajući dani. u vazduhu se osete molitve prolazećih ljudi. život se ne budi. na kraju i smrt će da poludi. neće doći, hteti, moći. u nedogled sanjam ovaj pogrešan san, sve me sanja, želim da se završi, jesen, proganja, spavam, kvar, ne prestaje, glava, san, jesen, kvar kvar kvar kvar kvar kvar…

konačno otvaram oči. gleda me magla. jesen.

???????????????????????????????????????

ne. ponovo otvaram oči. skeptično. da li je uspešno? da. gledam maglu. jesen.

ipak zatvaram oči. prosto nema šta da se vidi. dok ne prođe magla. makar iz moje glave, pardon, čuj mene glave, ulice. i jesen.

Published by