Suncokret: Balerina (Umjetnička priča + Autofikcija + Stvarnosna proza)

Putujući svojom knjigom života, koja je napunila 23 godine, često pod rukom osjetim te presavijene strane koje sam tako ostavila da bi se nekad vratila na njih. Kada se vratim, onda vidim da nisam presavila stranu zbog teksta u knjizi, već zbog bilježaka koje sam ostavljala za sobom na samim marginama.
  Riječ je o mojim željama. One žive na marginama, prose i mole, za mojom pažnjom. Žele da im se posvetim, a ne da jurim za krajem knjige. Živeći, baš onako živeći, ispunila sam sve sem želje da budem na sceni. Sem onoga što mi je najviše značilo. Svako ima svoju prazninu, ja svoje popunjavam bilješkama umjesto praksom. Često nailaze svi ti pokreti, tijelo ih pamti, želi ih predstaviti publici. Širem auditorijumu, ostalim ljudima koji se nalaze van moje sobe.
Tako je to na sceni, gleda te bezbroj klikera, ali fokusiran si samo na sebe, kao da si sam u svojoj sobi. Tako ja plešem, ili sam bar plesala. Mnoštvo tajni izađe iz mene kroz tu jednu plesnu tačku, možda ih ne razumiju svi, ali osjetiš se lakše kad znaš da si ih podjelio makar sa svojim umjetničkim darom. U mom vidnom polju tada je muzika, vidim je I osjećam. Muzika me samo predvodi u koracima, igrajući muški dio. A to mi je trenutno daleka destinacija, znate, zbog mojih drugih obaveza I glava koje moram pročitati u ostatku knjige, da bih kao skontala suštinu.
  Suština je u daru I treba mu se posvetiti, treba se za njim okrenuti, treba mu dati ono za čim prosi. Moja alternativa je ples na prstima snova, da slučajno ne probudim realnost.

Published by

One thought on “Suncokret: Balerina (Umjetnička priča + Autofikcija + Stvarnosna proza)

  1. Lepa metafora za život gde se snovi stavljaju on hold da bi se postigli raznorazni ciljevi, za koje često kasnije shvatimo da nisu bili vredni trčanja za njima. A umetnost, nažalost, često spada u neostvarene želje, jer u svetu koji juri za novcem, ljudi zaboravljaju na osećanja koja se nekada najbolje iskazuju kroz umetnost. Sviđa mi se što piše da se kroz umetnost prikažu naše tajne, a one, ukoliko su dobro upakovane često mogu ostati i neprimećene, ali upravo one su te koje boje umetnost pravim nijansama. Ko uspe da protumači tajnu, razumeće i umetnost.

Comments are closed.