Zadatak 11. Kritika prve knjige – komentar predavača

Među tridesetak pristiglih radova samo bismo za jedan ili dva rekli da su slabiji ili neuspeli; od ostalih, ne znamo koji bismo pre izdvojili kao odličan. Iako smo često o tome pričali ove godine, iznova nas prijatno iznenađujete svojom književnom zrelošću u samosvesnošću; naročito se to ovoga puta videlo u brojnim (i kvalitetnim) intertekstualnih povezivanja vaših „knjiga“ sa drugim delima, odnosno u preciznim opisima različitih stilskih, pripovednih, kompozicicionih intrikacija koje ste zamislili (knjiga o puteru, knjiga koja se odvija samo u jednoj zgradi, fiktivni memoari od 1700 strana, knjige inspirisane muzikom ili snovima, knjiga dopisivanja čuvenih ljubavnih priča, itd.). Vidi se da imate istančan i moderan senzibilitet, odnosno dovoljno mašte da osvežite neke tradicionalnije književne obrasce!

Dve stvari bismo istakli kao posebno uspešne u ovoj vežbi:
1) Dosta autora se igralo samom formom „kritike“, pišući kritičke parodije i metakritičke tekstove pisane u obliku intervjua, pisma, predgovora; opet, ne iznenađuje imajući u vidu vaše više puta spomenuto i pohvaljeno baratanje savremenim književnim postupcima;
2) Naročita pohvala ide upravo za nekolicinu parodijskih, odnosno bolje rečeno samoparodijskih tekstova, čiji je hiperbolisano kritičan ton sjajno ispao — potrebno je dosta zrelosti za takvu samoironiju, i takvi tekstovi su, mislimo, bili i najiskreniji!

Ukratko, nakon ovog zadatka, bili smo prinuđeni da malo apdejtujemo svoj stav iz vežbe sa žanrovima — OVI radovi su zapravo vaši najbolji na kursu, ili makar u rangu sa onima iz žanrova. Možda je do viška vremena koje ste imali, ili vam je karantin prosto godio!

SD & MJ

Published by